Antivirus nodig voor Apple computers?

Ik krijg vaak de vraag voor Windows en Apple computers of een antivirus pakket nodig is. Voor Windows computers is dat een directe ja. Voor Apple is het een ander verhaal, omdat die systemen al erg veilig (gesloten) zijn van zich zelf. Toch zijn er voors en tegens te bedenken hiervoor. Mijn advies is dit wel te doen.

 Voordelen van Antivirussoftware op Apple-apparaten

  1. Extra Bescherming tegen virussen
    Hoewel Apple-apparaten minder vatbaar zijn voor virussen dan Windows-apparaten, betekent dit niet dat ze volledig immuun zijn. Mac-specifieke malware (verzamelnaam voor alle soorten schadelijke software) bestaat wel. Goede antivirussoftware kan helpen deze bedreigingen te detecteren en te verwijderen voordat ze problemen veroorzaken.
  2. Bescherming tegen Phishing (de neppe “uitlok-mailtjes”) en Online Fraude
    Phishing-aanvallen zijn een groeiend probleem, waarbij cybercriminelen proberen gevoelige informatie, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens, te stelen door zich voor te doen als legitieme websites of e-mail. Veel antivirusprogramma’s bevatten functies die je waarschuwen voor verdachte websites en schadelijke links, wat je een extra laag van bescherming biedt bij het surfen op het web. 100% pakkans is niet te garanderen, maar het zal de meeste aanvallen wel blokkeren.
  3. Detectie van Verdachte Activiteiten
    Zelfs als je denkt dat je veilig bent, kunnen er toch schadelijke programma’s op je Mac actief zijn zonder dat je het doorhebt. Antivirussoftware kan verdachte activiteiten detecteren en je waarschuwen voordat er schade ontstaat. Dit kan variëren van ongeautoriseerde toegangspogingen tot verdachte netwerkaansluitingen.

Nadelen van Antivirussoftware op Apple-apparaten

  1. Prestaties en Systeemvertraging
    Het is belasting voor je systeem, zodat deze wat trager wordt. Dat valt redelijk mee, maar het heeft wel invloed. Dit komt doordat de software constant op de achtergrond draait en elke handeling die je uitvoert controleert. Voor sommige gebruikers kan dit leiden tot merkbare vertragingen, wat storend kan zijn, vooral als je veel intensieve applicaties gebruikt.
  2. Kosten van Antivirussoftware
    Antivirusprogramma’s vereisen een jaarlijks abonnement met terugkomende jaarlijkse kosten. De kosten zijn niet hoog, maar het kan meespelen bij de overweging om een antivirus pakket te installeren.
  3. Valse Veiligheidsgevoel
    Het installeren van antivirussoftware kan je een vals gevoel van veiligheid geven. Je zou kunnen denken dat je onoverwinnelijk bent tegen bedreigingen, waardoor je misschien minder voorzichtig bent met wat je downloadt of welke websites je bezoekt. Geen enkele software kan 100% bescherming garanderen, en gezond verstand blijft de eerste verdedigingslinie tegen cyberdreigingen.

Conclusie: Is Antivirus voor Apple een Goed of Slecht Idee?

Of antivirussoftware voor je Apple-apparaat een goed idee is, hangt sterk af van je persoonlijke gebruik en je risicobewustzijn. Als je voornamelijk betrouwbare websites bezoekt, software alleen downloadt uit de App Store, en voorzichtig bent met verdachte links en e-mails, is de kans klein dat je problemen ondervindt en is het niet per se nodig. Echter aangezien er toch ook echt gevaren bestaan voor Apple adviseer ik toch de beveiliging mee te nemen met je Apple computer.

Polar ICT kan helpen met de keuze, en biedt ook antivirus producten. Wij bevelen ESET aan, en kunnen deze leveren en installeren.